Islamic Relief’den dünya çapında saldırılara uğrayan ve öldürülen yardım çalışanlarının sayısındaki artışa ilişkin açıklama
Bu açıklama, 19 Ağustos Pazartesi günü kutlanacak olan Dünya İnsani Yardım Günü’ne denk gelecek şekilde duruma dikkat çekmek için yayınlandı.
Ölümcül saldırılar rekor seviyeye yükselirken insani yardım çalışanları korunmalı
Islamic Relief, 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü öncesinde, yardım çalışanlarına yönelik ölümcül saldırıların tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığı ve cezasız bir şekilde gerçekleştirildiği konusunda uyarıda bulunuyor.
2023’ün başından bu yana 33 ülkede en az 456 yardım görevlisi öldürüldü, geçen yıl kayıtlara geçen en ölümcül yıldı ve bu yıl da aynı hızla devam ediyor. Aynı dönemde 472 yardım görevlisi daha yaralandı veya kaçırıldı.
Bu hafta yayınlanan yeni veriler, insani yardım çalışanlarına yönelik ölümcül saldırıların son 20 yılda %400 arttığını gösteriyor, 2004’te öldürülen 56 kişiyle karşılaştırıldığında 2023’te 280 kişi öldürülmüştü. 2024’te şu ana kadar en az 176 kişi öldürüldü. 2023 toplamı, son yirmi yıldaki herhangi bir yılın neredeyse iki katı.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ölümlerin yarısından fazlasını oluşturuyor, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de öldürülen en az 286 yardım görevlisi var (neredeyse hepsi Filistinli). İsrail’in aralıksız bombalaması, hastaneler ve hastanelerle Gazze’yi dünyanın yardım ulaştırmak için en ölümcül yeri haline getirdi. Ambulanslar, okullar, barınaklar, yardım konvoyları, ofisler ve diğer sivil altyapılar hedef alınıyor ve yok ediliyor.
İnsani yardım çalışanları diğer ülkelerde de sık sık saldırıya uğruyor. Sudan ve Güney Sudan, yardım ulaştırılacak bir sonraki en ölümcül yerler. Sudan’da savaşın başladığı Nisan 2023’ten bu yana en az 37 yardım görevlisi öldürüldü, onlarca personel saldırıya uğradı ve 120’den fazla insani yardım ofisi ve deposu silahlı gruplar tarafından yağmalandı.
Dünya çapında rekor sayıda insan insani yardıma ihtiyaç duyarken, yardım çalışanlarına yönelik bu artan saldırılar dünyanın en savunmasız insanları üzerinde caydırıcı bir etki yaratıyor.
İnsani yardım çalışanlarına, tesislerine ve varlıklarına yönelik saldırılar uluslararası hukuku ihlal ediyor. Ancak bu yasaların giderek daha fazla göz ardı edildiğini ve saldırganların hesap verme konusunda başarısız olduğunu görüyoruz.
Islamic Relief, BM üye devletlerini, bu yılın Mayıs ayında kabul edilen 2730 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararında çağrıldığı gibi insani yardım çalışanlarını, varlıkları ve binaları koruma çabalarını hızlandırmaya ve ihlallerin faillerini sorumlu tutmaya çağırıyor.
Yerel yardım çalışanlarını korumak için daha fazlasının yapılması gerekiyor. Nisan ayında Gazze’de World Central Kitchen personelinin öldürülmesi gibi uluslararası yardım çalışanlarına yönelik saldırılar bazen manşetlere ve küresel kınamalara konu olsa da, öldürülen ve saldırıya uğrayan yardım çalışanlarının çoğu, dikkatin yalnızca küçük bir kısmını çeken ulusal personeldir.
Gazze’de güvenliği nedeniyle ismi gizli tutulan bir Islamic Relief görevlisi şunları söylüyor: “Her an bir sonraki kayıp biz olabiliriz. Her gün çocuklarımızı ve ailelerimizi bırakarak işe gidiyoruz, savunmasız insanların hayatta kalmasına yardımcı olmak için hayatlarımızı riske atıyoruz. Etrafımızdaki ekosistem zar zor çalışıyor olmasına rağmen yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ama her gün son olabilir.”
Notlar
1. Dünya İnsani Yardım Günü, 2009 yılında BM Genel Kurulu tarafından dünya çapında öldürülen insani yardım çalışanlarını anmak amacıyla düzenlendi. Her yıl, 2003 yılında Bağdat’taki BM karargâhına düzenlenen bombalı saldırıda 23 kişinin öldüğü 19 Ağustos günü kutlanıyor.
2. Yardım çalışanlarına yönelik saldırılara ilişkin veriler, Humanitarian Outcomes tarafından yönetilen Yardım Çalışanı Güvenlik Veritabanından gelmektedir: https://www.aidworkersecurity.org/