Suriye krizi 12. yılına girerken Islamic Relief Türkiye- Uluslararası İslami Yardım Vakfı olarak, krizden etkilenen ailelerin gelecek endişeleri olmadan geçimlerini sağlayabilmeleri için çabalıyoruz.

İki kızı ile birlikte Suriye’den kaçmak zorunda kalan Hana, Hatay’da hayata tutunmaya çalışıyor. Çocuklarına kıyafet alabilmek, kirayı ve faturaları ödeyebilmek onun için neredeyse imkansızdı. Gelecek olan yardımlara bağlı olarak yaşamak, çocuklarının bir sonraki öğününün ne olacağını bilememek Hana’nın zorlu günler geçirmesine neden oldu. O da diğer birçokları gibi, Suriye’de ortaya çıkan bu acımasız kriz sonrasında, çocuklarının geçimi için endişe ediyordu.

Sizlerin de yardımlarıyla Uluslararası İslami Yardım Vakfı, özgüvenli bir şekilde geçimini sağlayabilmeye başlaması adına Hana’nın yanında oldu.

Sürdürülebilir Geçim, Kazanılan Özgüven

Kendileri ve aileleri için daha iyi bir gelecek elde edebilmeleri adına Suriyeli mülteciler için yürüttüğümüz sürdürülebilir geçim projelerimizden birine dahil olan Hana, oldukça girişimci bir ruha sahip. Eşlerini kaybetmiş diğer 2.000 kadınla birlikte temel tarım eğitimi aldıktan sonra, uzmanların gözetiminde kendilerine verilen tohumları ekerek seracılık faaliyetlerine başladı. Böylelikle projeye dahil olanların bu şekilde ektikleri ürünleri satarak geçim sağlamaları planlandı.

Hana, Uluslararası İslami Yardım Vakfı aracılığıyla aldığı eğitim sonrası yetiştirdiği çileklerle.

Hana seracılık faaliyetlerini nasıl yürüteceğini öğrenerek hem ailesi için yiyecek bulma endişesinden kurtulmuş oldu, hem de sürdürülebilir bir geçim kaynağı kazandı. Tarıma dayalı bu projemizde, Hana ve diğerleri için ilgili topraklar 3 yıllığına kiralandı.

“Çocuklarıma hem anne hem de baba olmak zorundaydım, onları büyütmek ve geçimleri için çalışmak çok büyük bir sorumluluktu” diyen Hana, “Uluslararası İslami Yardım Vakfı, bu projede başarılı olabilmemiz için gerekli her şeyi sağladı. Şu anda artık geçimimiz için yeterli olan miktarlarda kazanıyoruz. Kızlarım bana gururla bakıyor” şeklinde ekledi.

Suriye krizinin büyük etkilerini geride bırakmaya çalışan insanların karşı karşıya kaldıkları bir diğer problem ise karınlarını nasıl doyuracaklarıydı. Suriye halkının çalışan nüfusunun en az %50’si işsiz durumda. Sürekli dalgalanan gıda fiyatları ile birçok insan belirsizlik ve açlığa mahkum. Birçokları için açlık, artık kalıcı bir yoldaş.

58 yaşındaki Mustafa için güvenilir bir temiz su demek, çocuklarının geçimini sağlayabilmek demek.

8 çocuk babası Mustafa ve ailesi, birçok kere yerlerinden edilmiş, güvenli ve düzenli bir yaşam umuduyla Suriye içerisinde birçok kere göç etmek zorunda kalmışlar. Şu anda Jisr-Al Sgurgur’un Bals köyünde yaşıyorlar ve Uluslararası İslami Yardım Vakfı tarafından desteklenen ücretsiz su temini projesinden yararlanıyorlar.

“Eskiden, temiz ve güvenilir bir su kaynağına erişimimiz yoktu” diyen Mustafa, durumlarını “Su alabilmek için, su tankı bulmamız gerekiyordu. Fakat bu tanklarla yer altından çekilen sular birçok böcek ve hastalığı da beraberinde taşıyordu” şeklinde açıklıyor.

Tarıma dayalı sürdürülebilir geçim projemiz, akıl almaz kayıplar ve acılar yaşamak zorunda kalan insanların kendilerine güvenmelerini ve yeniden geçimlerini kazanabilmelerini amaçladı. Bu doğrultuda tam 450 aileye yardımcı olarak sürdürülebilir bir geçim elde etmelerini ve daha güvenilir bir gıda temini elde etmelerini sağladık.

Mustafa çocuklarına, su temini projemizden yararlanarak yetiştirdiği limonları gösteriyor.

Mustafa için tank ile su satın alma ve onu kullanma riski yerine temin edilen temiz suyu kullanma arasında büyük farklar var.

“Çocuklarımıza yiyecek almak için biriktirdiğimiz parayı harcıyoruz. Artık temiz su içip duş alabiliyor, ekinlerimizi rahat bir şekilde sulayabiliyoruz. Çok mutluyum.”

Projelerimiz yalnızca gıda yetersizliği ve açlık sorununu çözmekle kalmıyor, aynı zamanda Suriye halkının daha güçlü ve güvenilir bir gelecek kurmasına da destek oluyor.

Biz Suriye halkının yanındayız, peki ya siz?

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.